søndag den 31. juli 2011

Vulgær potatisgratin – en hyldest til Franche-Comté

Opskriften på denne sublime udgave af den mere beherskede klassiker ”flødekartofler” stammer fra sidste års udvekslingsophold i Paris, hvor Louise og jeg inspireret af ostemagasinet Fromage Gourmand (der udover en oste-top10 fra en af de mange regioner også hver måned bød på ostetips fra en kendis, som blandt andet gav sit bud på den ideelle osteplatte!!) fik den idé, at det ville virke smart at sige, at man ikke spiste oste fra forskellige regioner den samme uge. Eksempelvis: "Nej, denne uge spiser jeg bare oste fra Île-de-France".

Som udgangspunkt var der egentlig blot tale om at gå systematisk til værks i det uoverkommelige projekt det er, at smage alle de franske oste på et halvt år. Og lysten til den franske klassiker Gratin Dauphinois opstod i ugen, hvor vi var nået til den østlige region Franche-Comté, hvilket altså gav anledning til noget så smukt og aldeles dekadent som 200 g friskrevet Comté i forening med en halv liter fløde (beklageligvis fra Normandiet) og en blok Bleu de Gex. Man kan selvfølgelig erstatte disse oste med andre af samme type, men vælg for guds skyld oste fra samme region - eller med det danske ostelandkort i tankerne skulle jeg måske sige ø!


Gratinen kan spises med et tilsvarende vulgært stykke oksekød, eller måske bare med en grøn salat med god vinaigrette, hvis man synes.

Vulgær potatisgratin


2 kg kartofler
0,5 l piskefløde
200 g comté eller anden hård bjergost
75 g Bleu de Gex eller anden blåskimmelost
Salt og friskkværnet peber

Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver. Comté eller anden hård ost rives groft og blåskimmelosten smuldres eller skæres i ikke alt for store tern. Lægges i lag i en smurt bradepande – gerne tre lag kartofler og to lag ost + salt og peber herimellem. Afslutningsvis fordeles fløden jævnt og der drysses med lidt mere comté på toppen. Bages ved 180 grader til kartoflerne er møre og toppen gylden.

1 kommentar:

  1. Den var så underbar och vulgär på samma gång. Jag tror att en Auverne gratäng inte skulle vara så dum den heller!

    SvarSlet