torsdag den 28. juli 2011

Surdej og sommerferie


Lad mig indlede med en god nyhed til dem, som overvejer at skippe sommerferien i udlandet, eftersom de ikke ved hvad de skal stille op med deres surdej: I Stockholm findes der nu et surdejshotel, hvor man for bare 200 svenske kroner om ugen kan få passet sin surdej! Surdejshotellet, der drives af delikatesseforretningen og bageriet Urban Deli, befinder sig på Södermalm, nærmere bestemt i byens speltghetto, SoFo (altså "South of Folkungagatan"...), hvor man også finder Saltå Kvarns fine butik, der sælger både stenmalet, biodynamisk mel og gode surdejsbrød. Urban Deli laver i øvrigt nogle helt fantastiske surdejskardemommebullar, som man absolut bør prøve, hvis man er i Stockholm!

Min surdej overlevede heldigvis alle sommerens ferieudflugter på trods af, at den blot blev efterladt alene i køleskabet. Ganske vist trængte den til både rugmel, vand og en sjat yoghurt, da jeg vendte hjem, men efter nogle dages pleje var den igen frisk og ualmindeligt potent!

I dag blev den til et hvedebrød med virkelig mange birkes. I stedet for at drysse dem ovenpå brødet, har jeg rørt dem i dejen, og derved undgår man det evigt irriterende problem, at samtlige birkesfrø falder af brødet, idet man tager den første bid. Hvis man savner den ristede birkessmag, som frøene får på toppen af brødet, løses dette ved at riste brødet i ikke alt for tykke skiver.

Birkesbrød
Birkesbrød i profil
Og her med smør!

Surdejsbrød med hvede og birkes

2 mindre brød eller 1 ganske stort

Dag 1 - aften


0,5 dl rugsurdej
1,5 dl vand
0,5 dl rugmel
1 dl grahamsmel

Alle ingredienser røres sammen og efterlades på køkkenbordet natten over, indtil surdejen er boblende og klar til brug.

Dag 2 – morgen

Surdejen
4 dl vand
1 tsk. honning
3 spsk. blå birkes
125 g grahamsmel
300 g hvedemel + omkring 200 g mere til æltning og til bordet, ca. 500 g i alt
1 spsk. havsalt

Surdej og vand røres sammen og honning, birkes og grahamsmel tilsættes sammen med 300 g hvedemel. Dejen røres hurtigt sammen og hviler på køkkenbordet i 30 minutter. Herefter tilsættes salt og de resterende 200 g mel (sandsynligvis lidt mindre) tilsættes lidt ad gangen, imens dejen æltes grundigt i skålen. Efter 10 minutter burde den være sammenhængende og fast, men endnu let klistret og smidig.

En klat dej, der venter på at blive til brød

Hæver til dobbelt størrelse et lunt sted, det tager 3-5 timer. Herefter hældes dejen forsigtigt ud på et grundigt meldrysset bord og formes til et stort eller to mindre brød. Drys let med mel og dæk brødene med husholdningsfilm. Lad hæve endnu en time og snit gerne brødene inden de bages, 5 minutter ved max temperatur, herefter ved 200 grader til de er gennembagte og mørkt gyldne.

Saltå Kvarn
Renstiernas Gata 27
Stockholm


Urban Deli
Nytorget 4 samt Skånegatan 76
Stockholm

1 kommentar:

  1. Jeg var fra starten ikke sikker på, hvorvidt der skulle være en mere erotisk end gastronomisk metaforik på spil mellem "surdej" og "sommerferie", men jeg må sige, at jeg aldrig har overvejet problematikken... hvortil jeg så vil tilføje, at det nok primært er grundet i mine evner som hjemmebager i almindelighed. Jeg går ud fra det er lidt som med børn, der ikke er planlagt - pludselig er huset fyldt med surdej, og man vil stadig gerne til Sverige. Tippet vurderes til 5 ud af 6 bionedbrydelige kokkehuer på brugbare latte-tips-skalaen pga. især den logistiske fremsynethed og undslår sig kun topkarakter, fordi du endnu ikke selv decideret er rejst til Stockholm med surdej i bagagen.

    SvarSlet