tirsdag den 16. august 2011

Köttbullar på asiatisk manér

Måske er det sommerens helt store fødevareskandale, den navnkundige VTEC, der er skyld i, at det i dag ikke var muligt at opdrive bønnespirer i Århus C. Damen i mit lokale asiatiske supermarked er desværre ikke så snakkesalig, altså lykkedes det mig ikke at blive klog på, hvordan det er gået til, at den sædvanligvis bugnende bønnespirehylde pludselig lå øde hen. Jeg fik blot bekræftet, at der ikke var tale om et synsbedrag, og kunne derefter fortsætte min søgen i Føtex, også uden held. Ak! Dagens udgave savnede således sprøde spirer på toppen, men ikke desto mindre var denne asiatisk inspirerede suppe med kødboller og risnudler meget velsmagende.


Asiatiske kødboller i stærk bouillon

Ingredienser til 3-4 portioner

Kødboller: 
400 g hakket økogris
2 fed hvidløg, fintrevet
1 stykke ingefær, fintrevet
½ bundt koriander, finthakket
Salt + friskkværnet peber

Bouillon: 
2 store løg, skåret i kvarte
3 gulerødder, skrællet og skåret i 2 cm stykker
3 fed hvidløg, skåret i halve
4-5 cm af en knold ingefær, skrællet og skåret i tynde skiver
Toppe fra et bundt forårsløg
1 limeblad
1 spsk. fishsauce
2 spsk. soya
1 spsk. sriracha, sambal oelek eller anden chilipasta
Vand

Til servering:
200 g risnudler, kogt møre efter pakkens anvisning og overhældt med koldt vand
Et par håndfulde bønnespirer, overhældt med kogende vand
Et stort bundt hakket, frisk koriander
Et par forårsløg i tynde skiver
Limebåde
Chilisauce, fx sriracha

Alle ingredienser til kødbollefarsen røres grundigt sammen, og herefter kan man med fordel lade kødbollefarsen stå et par timer i køleskabet og trække.

Imens laves bouillonen: Grøntsagerne brunes i lidt olivenolie og løgtoppene og limebladet tilsættes sammen med vand (så meget at det dækker grøntsagerne), fishsauce, soya og chili. Koger en halv times tid og smages til med salt eller soya og evt. mere chili. Hvis man ikke har gjort sig særligt umage med at rengøre forårsløgstoppene, er det en god ide at sigte suppe igennem et rent viskestykke, alternativt nøjes man blot med en almindelig køkkensi. Hældes tilbage i gryden og bringes i kog.

Kødbollefarsen formes til små boller, som brunes et par minutter på en varm pande. Hvis man er usikker på saltmængden, kan man stege en test-delle og tilsætte mere salt, om nødvendigt, inden man laver al farsen til boller. De brune kødboller lægges på en tallerken og koges herefter færdige i bouillonen (ved så lav varme at det blot simrer) i cirka 10 minutter.

Suppen samles ved at man i nogle store, opvarmede skåle lægger en lille håndfuld af de kogte, kolde nudler, 4-5 kødboller og herefter fordeler den meget varme suppe henover. Toppes med bønnespirer, forårsløg og store mængder koriander. Serveres med limebåde og en ikke for sød chilisauce.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar