torsdag den 18. august 2011

Tomatchutney med ingefær og hvidløg

Denne chutney er snasket, sød og syrlig og ikke mindst stærk og hvidløgsagtig – altså helt som en chutney bør være. Den let ændrede opskrift stammer fra den indiske kogebogsdronning Madhur Jaffreys best of-bog, og udmærker sig især ved at bruge dåsetomater, hvilket jo både er nemt og til at anskaffe året rundt. Skulle man være i besiddelse af virkeligt modne, lækre tomater, kan man selvfølgelig bruge dem i stedet for dåseudgaven – jeg skoldede og flåede sidste år de resterende cocktailtomater fra min mors drivhus og lavede dem til chutney, og det fungerede upåklageligt. Opskriften er virkelig nem – det mest vanskelige må være at skrælle og hakke hvidløg og ingefær fint, men har man en smart hakkemaskine, kan man jo bruge den, og så er der faktisk blot tilbage at røre rundt i gryden. Chutneyen er god til alle former for indisk inspireret mad, såvel boller i karry som dhal!


Til knap en halv liter chutney skal du bruge:
2 dåser flåede, hele tomater
340 g rørsukker
3,5 dl hvidvins- eller æbleeddike
10 fed hvidløg, finthakket
1 stykke ingefær, omkring 5 cm langt, finthakket
1 tsk. chiliflager af den stærke slags
1,5 tsk. havsalt
Evt. en lille håndfuld lyse rosiner


Tomater og tomatsaft hældes i en stor, tykbundet gryde sammen med sukkeret og bringes i kog. Eddike, hvidløg og ingefær tilsættes sammen med salt og chili og det hele koger uden låg halvanden til to timer, indtil chutneyen er tyk. Når den i let afkølet tilstand hænger fast på en metalske, er den ved at være der! Hvis man kan lide det, kan man til sidst tilsætte en lille håndfuld lyse rosiner og koge endnu 5 minutter, inden chutneyen hældes op på vaskede, skoldede glas eller flasker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar