fredag den 26. august 2011

Gubbröra eller svensk makrelsalat


Her har vi at gøre med en ting, der både har et ualmindeligt fjollet navn (der mere end antyder, at dette er gamle mænds (gubbars) foretrukne pålæg) og som heller ikke gør sig særlig godt på fotos, hvilket måske er grunden til, at vi i Danmark ikke har set så meget til denne svenske klassiker siden Familie Journalen i 1970’erne flittigt recirkulerede variationer over den under navnet ”frokostsild” (indrømmet lever salat-konceptet i bedste velgående, men på en eller anden måde forekommer det mig forskelligt fra röra, som i øvrigt blot betyder at noget er rørt, eller måske rodet sammen).

Leif Mannerström, der er en af Sveriges vigtigste kokke og den, der introducerede Nouvelle Cuisine (altså det nye franske køkken) i Sverige i midten af 1970’erne, og derudover fra 1994 til 2010 drev den navnkundige restaurant Sjömagasinet i Göteborg, der fra 1999 til 2010 havde en stjerne i Guide Michelin og har serveret for kändiser som Rolling Stones og Bruce Springsteen, udtalte i forbindelse med udgivelsen af sin julekogebog fra 2010: ”Jag vill egentligen alltid ha en skål med gubbröra i kylen”, og som han tilføjer, går gubbröra både til morgenmaden, som mellemmåltid, som forret og til natmad. Og jeg kan kun være enig. Mannerström vægrer sig ganske vist ved at anbefale den som frokostret, idet man i Sverige jo ikke vil betegne en skive brød med pålæg som frokost (kommer man så galt af sted, siger man altså: ”nej, jag åt inte lånsj, jag åt bara en macka”), men den er efter min bedste overbevisning netop også perfekt som "frokostsild” (eller i denne udgave måske snarere frokostmakrel), både på rugbrød og godt knækbrød, og gerne med mere dild, rødløg og citron på toppen.

Gubbröra med røget makrel

1 hel røget makrel, fileteret og skåret i grove tern
2 hårdkogte æg, hakket groft
2 kogte, endnu faste kartofler i ikke alt for store tern
1,5 dl cremefraiche 18%
1 lille bundt dild, finthakket
1 lille rødløg, også finthakket
3 ansjosfileter (ikke af den sydlandske slags, med derimod dem, der også går under navnet appetitsild)
1 økologisk citron
Salt og peber

Cremefraiche røres sammen med finthakkede ansjoser, rødløg og dild. Makrelstykkerne røres i og må gerne miste faconen og deles i mindre stykker, så de ligesom bliver en del af cremen. Herefter vendes æg og kartofler forsigtigt i og der smages til med salt, peber og citronsaft og -skal. Må gerne trække en time eller to i køleskabet, og er som Leif Mannerström nok også vil mene, endnu bedre dagen efter til morgenmad eller brunch.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar