søndag den 18. september 2011

Koldhævede havreboller med tyttebær


De fine, tørrede tyttebær er både sure og let bitre og passer rigtig godt sammen med den søde og næsten fede havre. Kan man ikke få fat på tørrede tyttebær, kan man enten bruge friske bær eller tyttebærsyltetøj (og samtidig justere væskemængden lidt), eller måske tørrede tranebær, som på mange måder minder om tyttebær. Skåret havre kan også være lidt vanskelig at finde – prøv den lokale helsekost, eller erstat med den samme mængde gryn, det fungerer upåklageligt!

 

Ingredienser:
75 g skåret havre
1 dl tørrede tyttebær
2,5 dl kogende vand

10 g gær
3 dl vand
½ dl yoghurt naturel
1 spsk. honning
350 g hvedemel, måske lidt mere

75 g grovvalsede havregryn
1 spsk. salt


Dag 1 - aften:
Skåret havre, tyttebær og kogende vand hældes i en skål og efterlades på køkkenbordet et par timer.

Gær røres ud i lidt vand og resten af vandet samt yoghurt og honning røres i. Melet tilsættes lidt ad gangen og det hele røres med en grydeske eller en dejskaber til en blød dej. Som udgangspunkt er det bedre at bruge for lidt mel, da der senere skal tilsættes både havregryn og –kerner, og man her risikerer at dejen pludselig bliver for tør. Samtidig med at bær- og havreblandingen trækker på køkkenbordet, hviler dejen ligeledes et par timer i køleskabet.

Herefter æltes dejen i skålen sammen med havregryn, salt samt bær- og havreblandingen. Dejen æltes ved at man trækker og folder den, og måske kan man undervejs tilsætte lidt mere mel. Den skal endnu være let klistret men fast, og både bær og havre jævnt fordelt. Lad dejen hæve 10-12 timer i køleskabet.

Dag 2 - morgen:
Efter at have hævet i køleskabet vendes dejen forsigtigt ud på et melet bord. Den kan enten formes til et stort brød eller trækkes ud i en rektangel og skæres i mindre stykker til boller. Afhængigt af facon hæver boller/brød i en halv til en hel time på en bagepapirklædt bageplade og bages 5 minutter ved 250 grader og herefter indtil de er gennembagte ved 200 grader. Som altid er det en god ide at smide en lille kop vand ind i bunden af ovnen, efter at brødet er på plads, og lukke i en fart.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar