torsdag den 23. september 2010

Historiske hotdogs på Lidingö

I dette indlæg skal det handle om noget, jeg ikke så ofte forsøger mig med: pølsevogne. Anledningen er, at jeg netop er hjemvendt fra en heftig weekendtur i Stockholm, hvor jeg blandt andet kunne konstatere, at surdejsbrød virkelig ER trendy. Da min lillebror er medforfatter af en hotdog-blog, var det oplagt at skrive en mindre reportage fra den Stockholmske hotdogscene og jeg fik således lejlighed til at spise frokost ved en af Sverigeshistoriens vigtigste pølleboder: Prestogrillen på Lidingö.


Ordet pøllebod yder dog på ingen måde dette spisested retfærdighed: der er i sandhed tale om en institution inden for snabbmat, idet Prestogrillen er blandt Sveriges allerførste grillbarer – eller gatukök [gadekøkken], som er det mere velklingende svenske ord for samme sag. Dens historie går helt tilbage til 1960, hvor en ung musikstuderende gik ind i friturebranchen, for at tjene til sine studier. Prestogrillen udvidede dog inden længe menukortet og kan således tage æren for den måske vigtigste revolution i nyere svensk fast food-histoire, opfindelsen af svenskens højest elskede snabbmat: tunnbrödsrullan, der er som en svensk udgave af rullekebab, hvor fladbrødet er udskiftet med blødt, nordsvensk tunnbröd og fyldet findes i et utal af varianter. Alene på Prestogrillen 29 slags!! Heriblandt de klassiske svenske kombinationer som også er at finde i hotdogs: pølse, mos, skaldyrssalater og syltede agurker, men også mere eksotiske udgaver: thai-, bombay- og londonruller, med marineret kød, chili- og karrydressing, friturestegt fiskefilet og worchestershiresauce. Særligt interessante er rullerne, der synes rettet mod bestemte faggrupper: polis- og taxirullen. Som min svenske veninde, Louise konstaterede: ”dom kan liksom se vad poliser behöver”. Køen af kendis-stamkunder taget i betragtning, kan de ikke blot se hvad politibetjente og taxichauffører behøver, og blandt de vigtigste celebrities kan nævnes den svensk-sovjetiske hækkeløber, Gudmilla Engquist, der i 1991 sikrede Sovjetunionen VM-guld i 100 meter hækkeløb. Herefter fulgte en storslået karriere og mange guldmedaljer ved både OL og VM. Efter en kræftsygdom skiftede hun branche og blev bobslædekører, heller ikke uden succes. Denne karriere fik dog også en kedelig afslutning, da hun i 2003 blev taget i at bruge anabolske steroider.  Hendes foretrukne rulle skulle være kyllingefilet og kartofler.


Prestogrillens historie er imidlertid ikke blot én om fallerede, kommunistiske atletikstjerner og nyskabelser på den nordiske pølsemenu – også den svenske klassekamp har udspillet sig her, og grillen står som et monument over hele det svenske, socialdemokratiske toleranceprincip. Da friturelugten i de tidlige 60’ere begyndte at brede sig på Lidingö (der alle dage har været overklassens ø, befolket af mondæne velhavere med havearkitekter og dyre, tyske biler - og engang også af ABBA-parret Björn og Agnetha), gav det anledning til stor harme blandt de lokale. Af disse skal nævnes en greve, der følte sig så forulempet, at han efter sigende udkom dagligt i lokalavisens debatsektion, hvor han fuld af foragt slog fast, at grillen lugtede af underklasse. Løsningen på konflikten kom først, da kongen – den nuværende Carl Gustafs farfar, kong Gustaf Adolf – mæglede i striden og altså gav grillbaren sin velsignelse. Siden da er grillen, takket være tunnbrödsrullens enorme succes, flyttet til mere eksklusive lokaler, og i 1996 blev den overtaget af den nuværende ejer Kenneth, der også har lagt navn til en rulle.


Det var dog hverken Kenneth-rullen eller nogle af de andre specialruller, vi testede mandag formiddag, hvilket egentlig er beklageligt. Men da vi var ude i et hotdog-reportage-ærinde, var der ikke andet at gøre, end at bestille en specialare med stegt pølse, mos og bostongurka, der er som en slags blendet syltet agurk. En ikke særligt håndterbar hotdog, dens højde taget i betragtning. Men det skal tilføjes, at mosens tyngde gør, at denne topping er væsentligt mere stabil end syltede agurker stablet ovenpå rå og ristede løg, der må siges at udgøre en rigtig dårlig konstruktion.

Prestogrillen kan besøges på adressen:
Drottvägen 14
13181 Lidingö

Ingen kommentarer:

Send en kommentar